zaterdag 3 juni 2023

Vossenwelpjes

Op 7 april zat ik om 09.15 uur klaar bij de vossenburcht die ik twee dagen eerder had gevonden. Na drie kwartier lopen kon ik nu gaan wachten tot er iets zou gebeuren. Ik zat er uit de wind, helemaal alleen. Na ongeveer een uur kwamen er twee vrouwen die een paar meter links van mij gingen zitten, alle drie hadden we een goed uitzicht op de burcht. Op een gegeven moment zag één van hen vlakbij ons achter grashalmen voor een duindoorn iets bewegen. Toen we wat dichterbij kwamen zagen we dat er piepkleine vosjes in een holte onder de duindoorn lagen! 
Wat je anders nooit kan doen kon nu wel: van zeer korte afstand foto’s maken. Natuurlijk letten we er goed op dat we de vosjes niet verstoorden. Ze verroerden zich nauwelijks, maar sliepen voornamelijk door. Vanzelfsprekend letten we er ook op of de moervos niet in de buurt kwam, want iedere vorm van verstoring wilden we vermijden.

Het was voor het eerst dat ik zulke kleine vosjes met blauwe oogjes zag. En wat waren die vosjes klein! Volgens mij waren ze niet groter dan mijn hand. Het was toch wel bizar om de kleine vosjes dicht tegen elkaar te zien liggen in hun schuilplaats en ze ook nog te kunnen fotograferen. Zo’n kans krijg je nooit meer.  Omdat het de vorige dag flink geregend had waren we er van overtuigd dat dit hun eerste dag buiten de burcht was, ongeveer een maand oud.


We zijn weer rustig op wat grotere afstand van de schuilplaats gaan zitten.

Toen de moervos kwam aangelopen liep ze eerst snuffelend langs de schuilplaats en ging toen rechtstreeks naar haar burcht. Ze ging er even in en liep daarna weer naar de schuilplaats toen ze merkte dat er geen jongen waren achtergebleven. We konden het gepiep van de welpjes horen. Omdat het de dag ervoor regenachtig was geweest was het vrijwel zeker dat ze op 7 april voor het eerst de burcht hadden verlaten. De kans is groot dat de moervos haar welpen naar de schuilplaats gebracht heeft waarna ze voedsel is gaan zoeken. Het is anders wel erg toevallig dat ze onder de duindoorn lagen.
De moervos liep dus naar de schuilplaats waar haar jongen direct op reageerden. De welpjes maakten piepgeluidjes en er kwamen er drie naar buiten. Twee ervan wilden direct drinken, maar dat stond ze slechts kort toe. Ze verdween zelf ook in de schuilplaats, waar het zogen zich verder buiten ons gezichtsveld afspeelde. 


Af en toe kwam er een welp voor de opening waardoor we weer wat nieuwe plaatjes konden schieten.

Moeder hield wel een oogje in het zeil.

De  welpjes leken nog nauwelijks op vosjes.
Een minuutje of tien nadat de moervos weer was vertrokken kwam er plotseling een andere moervos naar de schuilplaats gelopen. Ze had overduidelijk zelf ook een aantal welpjes. 
Ze snuffelde wat bij de schuilplaats maar was niet bedreigend voor de welpen.Toen de tweede moervos wat rondgesnuffeld had - en een verborgen prooi had gevonden en opgegeten - vertrok ze weer. Het aantal kijkers was inmiddels gegroeid tot 20 á 30 personen, maar daar had ik gelukkig geen last van. Ze zaten of stonden namelijk grotendeels achter mij. 
In het erop volgende weekend schijnt het erg druk te zijn geweest. 

Eén klein vosje keek af en toe nieuwsgierig naar buiten.


3 Dagen later.

De ruimte onder de duindoorn was verlaten. Toen de moervos bij haar burcht lokkende geluidjes maakte kwamen de welpjes tevoorschijn. 

  Toen pas werd voor mij duidelijk dat er vijf welpen waren.
Ze hadden honger. Blijven staan was voor de moervos net even te vermoeiend.
Het maakte de welpjes niet uit hoe, maar drinken wilden ze, desnoods op hun rug liggend.
Wat voor een gevoel moet het voor de moervos geweest zijn: vijf welpen die hun uiterste best doen om zich zo snel mogelijk vol te drinken.
Boven op elkaar, voor kleine welpjes geen probleem.
Bij zoveel geweld kon ze niets anders meer dan gaan liggen, min of meer uitgeteld.
Alle energie werd uit haar gezogen.
Het was echt "wie het eerst komt wie het eerst maalt".
De eerste was verzadigd.
De andere vier zo te zien nog niet.
Toen waren er nog drie.
Het eind was in zicht, en er waren nog maar vijf minuten voorbij!
Drie welpjes waren al weer naar de burcht teruggelopen.
Eén welpje keek nog eens naar buiten en zag toen dat zijn moeder al weer weg was, na een bezoek van in totaal ongeveer zes minuten.
Een tweede sloot nog even aan. Daarna verdween ook dit tweetal in de burcht.

Vier dagen later zou ik ze weer gaan opzoeken. 

Hoe zou het met ze zijn gegaan, zouden ze veel gegroeid zijn?

Een voorproefje.


Het is een lang verslag geworden, waarbij ik mij bovendien nog heel erg heb moeten beperken. Als ik van dit verslag twee verslagen zou hebben gemaakt, zouden er nóg drie moeten volgen. Dat zou teveel van het goede zijn. Ik ben benieuwd of het mij gaat lukken om het vervolg in één bericht te verwerken.

13 opmerkingen:

 1. Hai Kees,

  Een geweldige serie en zeker het eerste deel natuurlijk. Kleine vosjes hebben ieder jaar weer een enorme aantrekkingskracht en dan is het fijn wanneer je in betrekkelijke rust naar ze kunt kijken. De ene foto is nog fraaier dan de ander. Zeker in het gedeelte waar je de 5 welpjes ziet drinken bij de moeder is gaaf. Zo heeft iedere onderdeel van de serie wel weer iets anders en moois. Tsja, het nadeel is dat dit soort plekken enorm rondzingen in bepaalde online-groepen he? Zoveel mensen bij een burcht is natuurlijk niet goed. Toch lijkt het wel iedere keer goed te gaan. Ikzelf ben in 2019 eens naar zo'n burcht in de AWD geweest. Heel vroeg kwam ik aan en was de enige. Langzaam maar zeker groeide de groep met belangstellenden en werd de kring rond de burcht kleiner en kleiner. Zo klein dat op een bepaald moment de moervos niet meer bij haar jongen kon komen. Mensen zaten gezellig hardop te babbelen met elkaar, aantal mensen roken en natuurlijk een paar gekken die echt vlak voor de opening gingen zitten. Ik ben maar heel snel weggegaan. Zo te lezen ging het bij jouw bezoek een stuk gedisciplineerder en dat is mooi om te lezen. Gewoon met z'n allen afstand houden en dan kan er veel en worden dit soort plekken niet afgesloten door de boswachters. Ik heb in ieder geval genoten van jouw serie en ben zeer benieuwd naar de rest.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. OH Kees wat is dit mooi en respectvol zoals je deze serie gemaakt hebt het is van het begin tot het eind genieten ik ben heel benieuwd naar het vervolg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Kees, heel bijzonder om hier getuige van te kunnen zijn. Geweldige serie met respect voor de vos gemaakt. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 4. A remarkable depiction of the life of these young foxes, Kees. I have witnessed young fox families several times but never so young as your subjects, and you were able to achieve remarkable results with your camera. These are encounters that you will not soon forget.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Kees,
  Gratulation, jeder der hier deine Bilder sieht, wird neidisch auf dich sein. Eine perfekte Bilderserie die ich mir gleich mehrmals angesehen habe. Obwohl 20 -30 Menschen davor standen blieb die Mutter so ruhig, erstaunlich.
  Hier sind alle mir bekannten Bauten unbewohnt, habe leider keine kleine Füchse gesehen.
  Bin gespannt auf den nächsten Teil.
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Kees.

  Op en top natuur.
  Prachtige serie laat je zien.
  Dit is echt genieten.

  Super serie en prachtige foto's.
  En ze zijn zo leuk zo klein.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Kees,

  Wat een belevenis en wat je zegt, dit maak je waarschijnlijk nooit meer mee. Ik heb ze allemaal aangeklikt en het zijn stuk voor stuk prachtige en unieke beelden. Ik denk dat je dit ook alleen maar in de AWD kunt meemaken, als ik lees dat er op gegeven moment wel 20 of 30 fotografen voor het hol lagen dan zou dat bij een vos elders waarschijnlijk tot verstoring geleid hebben. Maar goed, als zo'n situatie, zoals in de AWD, zich voordoet en je bent er voor jezelf van overtuigd dat je geen verstoring teweeg brengt dan biedt dat natuurlijk unieke kansen om zulke beelden te kunnen maken. Ik heb met bewondering naar je beelden gekeken, zulke kleine vosjes van slechts enkele dagen oud krijg je zelden te zien. Een groot voordeel heb je dan als je een beetje de weg weet in het gebied. Ik ben benieuwd naar hoe het deze vosjes in het vervolg vergaat.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Kees,
  Met open mond ademloos zitten kijken naar je fantastische serie van deze piepkleine vosjes!!!
  Wat gaaf om mee te maken en zulke mooie foto's te maken. Echt uniek!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauwie, wat moet dat een bijzonder moment geweest zijn, toen je de piepkleine vosjes ontdekte.
  En wát een vertederende koppies hebben ze dan. Top dat je er zo'n uitgebreide reportage van hebt kunnen maken. Ik kijk uit naar het vervolg.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geweldig, wat een prachtige ervaring om zo het familieleven van vossen te bekijken en te volgen. Het lijkt wel een documentaire. Uniek dat je die jonge vosjes zo dicht hebt kunnen benaderen. Je maakt je titelnaam van je blog wel waar op deze manier.! Complimenten voor de schitterende opnames. Ik heb ervan genoten.
  groet
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Kees
  hier doe je het voor wat zijn ze mooi die foto's met die vosjes,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hi Kees, congratulations to this meeting. Something special really ! So small and I understand that you could do the photos without disturbing the family. Excellent work.
  Greetings Lasse

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wow, wat is dit mooi om te zien Kees.
  Pracht serie, wat zul je genoten hebben.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen