Wintergasten hebben mij in de maanden december en januari genoeg mooie momenten opgeleverd om er verslag over te doen.
Eerst maak ik hier echter ruimte voor een terugblik op april 2022.
Ik ben toen in Brabant in een vogelhut geweest, waarbij roofvogels het hoofddoel waren.
De havik is daarna op mijn blog verschenen in een speciale editie,
gericht op deze felle roofvogel.
Er was echter meer.
De mooiste momenten laat ik hier nu zien.
Om te beginnen was er een aantal kepen (Fringilla montifringilla),
waarvan een kleurig mannetje deze post mag openen.
Naast veel vertrouwde bezoekers als koolmees, pimpelmees, grote bonte specht, boomklever en roodborst was er ook dit winterkoninkje (Troglodytes troglodytes).
Overigens wel prettig dat dit kwikzilverige vogeltje, ook wel Klein Jantje genoemd,
even de tijd nam om rustig in het water te staren.
Er was een groepje dat rond de vijver druk naar voedsel aan te zoeken was.
Mannetjes, vrouwtjes en juvenielen.
Als wij kepen zien zijn ze over het algemeen afkomstig uit Scandinavië, waar ze ook broeden.
Toen was daar ineens deze specht.
Tot mijn verrassing bleek het een middelste bonte specht (Dendrocoptes medius) te zijn,
Hij ging echter aan een feeder hangen,
wat op zichzelf natuurlijk prima was omdat ik hem mooi in beeld kreeg.
Hij stak nog wel even zijn tongetje uit.
Deze keer was dat niet anders.
Als kepen voortdurend aan de waterkant of op een boomstronk zitten krijg je onvermijdelijk ook kansen genoeg om er mooie platen van te maken.
Behalve haviken kwam er ook een buizerd (Buteo buteo) langs.Ik heb er vaker mooie platen van kunnen maken, maar het verveelt mij niet.
Hij deed zich tegoed aan wat er van de duif over was.Ook al was de havik het hoofddoel,
van de roofvogels was de buizerd echt wel een zeer welkome goede tweede.
Af en toe liet hij zich goed horen.
Af en toe liet hij zich goed horen.
Zoals het een goede roofvogel betaamt hield hij de omgeving voortdurend in de gaten.
Hij spande zich flink in om smakelijke stukken van de prooi los te trekken.
Even later zat hij tevreden op een stam, op zijn gemak de omgeving observerend.
Hij spande zich flink in om smakelijke stukken van de prooi los te trekken.
Even later zat hij tevreden op een stam, op zijn gemak de omgeving observerend.
Niet alleen een bezoek aan een vogelhut kan ervoor zorgen dat je vogels goed in beeld krijgt.
De wintergasten in de AWD zorgden daar ook voor.
Op geheel eigen wijze en zeer onverwacht trokken op 11 januari (!) enkele knobbelzwanen ook mijn aandacht:
Hai Kees,
BeantwoordenVerwijderenNou je had een topdag in de hut zeg. Havik en buizerd zijn in die hut de doelsoorten, maar het is altijd leuk wanneeer het kleinere spul ook een duit in het zakje doet. Ik haal overigens de feeders altijd naar binnen, juist om te voorkomen dat de vogels daar aan gaan hangen. Maar de eerste foto van de mibo is natuurlijk wel een knaller. Leuk ook al die kepen en dan zeker dat mooie gekleurde mannetje. Atijd fijn wanneer ze op de juiste plek gaan zitten. Geen kuifmeesje die dag zo te zien, maar dat winterkoninkje zorgt ook altijd voor leuke beelden. Ik vind het een wereldhut en ook al is de plek vooral gericht op rovers, dan nog kun je ook genoeg andere dieren te zien lrijgen. Ik had een keer een zwarte reebok voor de hut daar. Een mooie afsluiter van de parende knobbelzwanen en ik vermoed dat daar vast nog meer foto's van gaan komen.
Groet,
René
An exceptional record, Kees. The sighting of the Middle-spotted Woodpecker is sensational. If I understand its status correctly it is quite rare due to the loss of the mature oak habitat it requires. One cannot fail to be thrilled with the picture of the Wren gazing at its own reflection. Mute Swans mating is a great way to end the post.
BeantwoordenVerwijderenHoi Kees.
BeantwoordenVerwijderenSuper wat je voor je lens hebt gehad.
Mooi het Winterkoninkje.
En mooi vogeltje is de Keep.
Prachtig de Buizerd..
Groettie van Patricia.
Great hide you've got here Kees. There are many different kind of birds. The buzzard is beautiful to see in "action" on close range and the wren is always a "special" bird. The rare woodpecker must be the top of the line.
BeantwoordenVerwijderenRegards
Lasse
Hallo Kees
BeantwoordenVerwijderender Specht ist schon besonders, das Rotkehlchen sieht super aus, aber der Bussard ist Top, wie du sagst, man wird nicht müde ihn zu beobachten, schöner Abschluss mkt den Schwänen.
Grüsse Frank
Hoi Kees.
BeantwoordenVerwijderenDat is geen slechte blog, Keep, Winterkoning, Middelste Bonte Specht dat is echt geluk hebben heb hem 1 keer gezien achter 'n boomstam. Roodborstje stat er ook mooi op ja en dan de Buizerd met prooi dat is wel de topper, mijn Knobbelzwanen hebben 1 dag eerder gepaard, weer genoten.
Groetjes Loes
Geweldig mooi Kees wat een mooie dag had jij suiper de Buizerd met zijn prooi
BeantwoordenVerwijderenHallo Kees, een mooie serie die je hier laat zien. De keep is voor mij de vogel die inderdaad wat extra aandacht geniet. Het is al weer een hoop jaren geleden dat ik die in een groep groenlingen heb kunnen fotograferen. Daarna nooit meer gezien. De middelste bonte specht is ook geweldig dat je die op de plaat hebt kunnen zetten. Buizerds doen het altijd goed. Mooi ook hoe je het winterkoninkje op de plaat hebt kunnnen zetten.
BeantwoordenVerwijderenGroeten,
Roos
Mooi Kees. Er zijn niet zoveel inlandse vogels met echt oranje en dan is zo'n keep man een prachtige kleurrijke verschijning.
BeantwoordenVerwijderenHoi Kees,
BeantwoordenVerwijderenDie hut hier in Brabant heeft je een aantal mooie soorten opgeleverd. Ik kan me voorstellen dat je helemaal perplex was toen er plotseling een middelste bonte specht voor je neus zat. Ik had dat ook toen er enkele jaren geleden plotseling eentje in onze achtertuin zat, voor mij ook de eerste en ik kon aanvankelijk m'n ogen niet geloven. Terecht dan ook dat je er wat meer aandacht aan besteedt. De keep heb je er ook al zo fantastisch op staan, wat zijn die mannetjes prachtige vogels. Leuk ook dat winterkoninkje dat lekker naar zichzelf staat te kijken. Ik vind de positie van de stam waar de buizerd op zit heel goed gekozen zo met de onscherpe stammen van de bomen in het bos op de achtergrond. Een prachtige aanvulling van de havikfoto's die je daar maakte en eerfer in een blog verwerkte.
Groeten,
Ad
Lots of great pictures of different birds, a great hobby we have!
BeantwoordenVerwijderenOttar
Hoi Kees,
BeantwoordenVerwijderenPffft wat een fijne hut en wat een heerlijke openingsfoto van de man Keep! Alle foto's van de kepen vind ik mooi, vooral ook omdat ik ze ze leuk vind , Winterkoning Narcissus si echt geweldig! Ontroerend mooi heb je die geplaat! De Mibo ( ik zie gelijk groen....) is sowieso natuurlijk een wereldsoort om tegen te komen, maar vooral de eerste foto, ja, zo wil je die wel! Een roodborstje moet gewoon, hoort er zo bij. Maar dan.....de serie van de buizerd jaloersmakende platen!
De zwanen had ik al van je gezien, ongekend in januari!
Het is weer genieten op je blog!
Groetjes,
Maria
Hoi Kees
BeantwoordenVerwijderenwat zal jij genoten hebben in die hut zijn erg mooie foto's,
groetjes Herman,
Hoi Kees,
BeantwoordenVerwijderenAltijd leuk, een fotohut, omdat je dan de vogels toch mooi kan fotograferen en daarnaast soorten ziet die je tijdens een gewone wandeling niet zo makkelijk tegenkomt, zoals de kepen en de middelste bonte specht. Dat zijn dan ook mijn favorieten. Ook voor roofvogels bieden fotohutten genoeg kansen, alleen ben ik niet zo een fan van fotohutten die een prooi neerleggen om roofvogels te lokken. Maar het levert wel de mooie plaatjes. groetjes Ghita