dinsdag 19 januari 2021

AWD - 15 januari 2021

 

Begin 2021 staat de wereld op zijn kop.
Het bovenstaande beeld weerspiegelt voor mij dan ook de start van 2021
(het is het originele beeld, het is niet 180 graden gedraaid). 

Het Corona-virus zorgt voor veel onrust, 
zeker nu ook de Engelse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten op de loer liggen. 
Daarnaast is het klimaat al een tijd van slag, ten dele door de invloed van de mens. 
Maar denk ook eens aan de onrust in de Verenigde Staten, vooral veroorzaakt door de negatieve invloed van mister T. 
Ook in ons eigen land is het onrustig, zowel veroorzaakt door het corona-virus als door de toeslagenaffaire.
Als je een beetje je best doet kan je er echt nog wel wat van maken, 
zeker als het je lukt je gezonde verstand te gebruiken.  
Alles beheersen kan je tenslotte toch niet.

Dit mag en zal dan ook geen negatief verhaal worden. 


Het loont de moeite om de beelden in de vergroting te bekijken.

Maar…… de lightbox werkt bij mij in Google Chrome niet. 

Als je ze toch groter wilt zien moet je stuk voor stuk op elke foto klikken.

Bloggers wegen zijn nog steeds ondoorgrondelijk.


15 januari was een opmerkelijke dag.
Er was absoluut geen wind, het was overal doodstil, er waren zelfs weinig wandelaars.

Er waren geen vogels te horen, er zwommen alleen wat krakeenden (Mareca strepera) en kuifeenden in het kanaal waarlangs ik mijn zwerftocht begon.

Kuifeenden (Aythya fuligula) kom je in elk kanaal van de AWD wel tegen, 
het zijn samen met meerkoeten de echte stamgasten.
Hiermee hield het wat platen van vogels betreft op.

Ik zag dan wel grote zaagbekken, brilduikers en aalscholvers, maar ze bleven te ver weg naar mijn zin.

De afwezigheid van kleine zangvogeltjes vond ik opmerkelijk, 

want zelfs gebruikelijke soorten als koolmezen en vinken lieten het afweten.

Maar het landschap was schitterend.
Het was absoluut bladstil, waardoor het wateroppervlak als een spiegel was.
Ook al levert dit in mijn ogen een mooie plaat op, 
hoe mooi zou het geweest zijn als er wat watervogels te zien zouden zijn?
Als de watervogels je niet verwennen, dan kan je je ook op andere onderwerpen richten.
Weerspiegelingen in het water vind ik vaak een aantrekkelijk onderwerp.

Bij dit kanaal, het Kromme Schusterkanaal, waait het meestal en is het water gerimpeld.
Nu ademde het vooral rust: geen wind, geen geluiden van vogels, nauwelijks wandelaars.

Hier vergeet je volledig hoeveel onrust er momenteel in de wereld is.

Windstil, reflecties, symmetrie.
Wat wil je nog meer?

Kan het nog mooier?

Er klonk twee keer achter elkaar een knal, er werd die dag gejaagd.
Alle damherten keken verschrikt op en bleven roerloos staan, alle koppen dezelfde kant op gekeerd.
De rust keerde snel weer terug.
Een aantal herten liep als het ware in slow motion verder, 
langs de bomen die in het water weerkaatsten.
Het leverde weer een extra detail op.
Maar welke van de twee laatste platen is nu het mooist?
Smaken zullen wel weer verschillen.

18 opmerkingen:

 1. Hallo Kees, gelukkig hebben we nog een leuke hobby en kunnen we ons terug trekken in mooie natuurgebieden ver weg van alle hektiek en dus ook van Corona. Prachtige refelectie met damherten. Mijn faforiet de laatste foto. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Kees
  verrückte Welt im Moment, bei uns in Deutschland ist das meist gehörte Wort was in Corona Verbindung steht " nachschärfen" immer wieder neue Einschränkungen... da ist es um so schöner einige ruhige Momente zu erleben und zu geniessen.., schön zusammen gestellt
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Kees.

  Prachtige foto's met de reflectie.
  Die met de bomen en de Herten is super.
  Mooie eenden ook.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Your first picture is very appropriate, Kees, for the world was indeed turned upside down last year, and so it continues actually. The vaccine promises to be a salvation but getting it distributed and people vaccinated is another matter entirely. Solace in nature is really the best medicine of all, and your delightful pictures demonstrate just how true that can be. I would dearly love to be able to travel again, but that seems like an impossibility. Two years lost and I am not getting any younger. Stay well. Stay safe. All the best. David

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Kees... Beautiful birds and winter images... I love the reflections... Happy days...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Kees.
  Wat je zegt er is weinig te beleven en het weer werkt ook niet mee om erop uit te trekken. Het is echt 'n kwakkel winter. Maar je hebt wel mooie opnames gemaakt met weerspiegeling zonder en met de Damherten 'n geluk dat het windstil was, ook de Krakeend en Kuifeenden staan er mooi op. Hopen dat we beter weer krijgen.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Kees,
  Het blijft lastig om alle mensen op één lijn te krijgen met dit virus. Maar net wat je zegt er is meer onrust in de wereld, waar ook de nodige frustratie door ontstaat.
  Daarom goed dat je erop uit bent geweest en we lekker kunnen genieten van elkaars foto's, zoals deze prachtige beelden.
  Je laatste twee vind ik heel bijzonder met die boompjes. Echt fantastisch. Maar welke ik van de twee zou moeten kiezen weet ik ook niet. Wel knap gedaan om dat hert precies tussen die twee boven te fotograferen.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Kees,

  Het meeste maak ik mij nog zorgen om het klimaat. De veranderingen gaan zo hard, dat het wel verkeerd moet gaan. Het goede nieuws is dat met Biden de USA weer meedoet aan het klimaatakkoord.
  Als vaste AWD-gast zal het inderdaad vreemd zijn als er verder geen enkel geluid te horen valt behalve een schot. Het geeft je wel weer eens de kans om volledig tot rust te komen. De komende maanden zal je nog kansen genoeg krijgen op foto's van wintergasten. Ik verwacht nog wel wat van jou.
  Hele mooie landschapsfoto met de weerspiegeling van de bomen in het water. Ik moet zeggen dat ik de laatste mooier vind, simpelweg om het feit dat die foto rechtstaat. De éénnalaatste staat net een beetje scheef.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Kees, mooie blog, de weerspiegelingen zijn schitterend. Volgens mij was ik er ook op 15 januari. Bewust die dag en niet de dag erna met de sneeuw. Ik had al hier en daar opgevangen wie er allemaal voor een vos in de sneeuw gingen, zou ik heel graag ook willen, maar niet met 30 anderen om mij heen, in Corona tijd. Maar weinig mensen begrepen dat. Ik ben afgelopen tijd een paar keer in de AWD geweest op rustige, bijna windstille dagen, heel bijzonder. Wat mij die 15e wel opviel.....weinig watervogels. Geen brilduikers, geen krooneenden en geen zaagbekken, en ik zag slechts 1 overvliegende wilde zwaan. Ik hoop de komende weken dus wel wat wintergasten tegen te komen ( vossen laten het nu ook een beetje afweten, de familie is de laatste jaren wat uitgedund)....dus ik ga nu vooral om tot rust te komen, de AWD...wat verder van de ingangen, is op dit moment de enige plek in de natuur waar het nog redelijk rustig is. En ik deel jouw zorgen om het klimaat en die enge virusmutanten....

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Kees,

  Wat een mooie bladstille wereld met mooie reflecties/ Maar...wel jammer dat er geen vogels waren, het valt me hier af en toe ook op dat het soms zo stil is (ik bedoel weinig vogels) en dat gekwetter mis ik dan echt. De Krakeend die je dan wel zag heb je wel mooi op de foto gekregen, het zijn fraaie eendjes met dat subtiele patroon.
  Van de laatste twee foto's vind ik die met de herten het mooist, ze staan echt op de perfecte plek, maar inderdaad blijft dat een persoonlijke smaak.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hi Kees,
  Mooi hoor die foto's met reflecties in het water. Van de laatste 2 foto's gaat mijn voorkeur uit naar die met de herten erbij. Het geeft de foto, naar mijn mening, net iets meer, maar hiermee wil ik absoluut geen afbreuk doen aan de foto zonder de herten.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Kees,

  Een heerlijk gebied die AWD om eens helemaal van alles afstand te nemen en te ontspannen als ik het zo lees, zeker als het dan ook nog windstil is krijg je wellicht een serene stilte. Je hebt je lekker uitgeleefd met die spiegelingen. Bij foto 1 zie je geen verschil of je nou de bomen direct gefotografeerd had of zoals hier de spiegeling. Ik vind de laatste foto beter dan de voorlaatste, ik vind dat de damherten zeker iets toevoegen aan de foto. Verbaas me overigens dat er gejaagd wordt in het gebied terwijl het op dat moment ook opengesteld is voor publiek, kan gevaarlijke situaties opleveren lijkt me.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi hoe je de windstilte en afwezigheid van vogels beschrijft Kees. Het was helemaal waar. Ik was die dag elders in een natuurgebied, en heb exact hetzelfde ervaren. Op het einde van een lange wandeling wilde een Roodborstje even poseren, tot daar de vogelfotografie. Het is dan altijd weer de kunst om niet teleurgesteld te raken, maar te focussen op ander moois, in de natuur is altijd wat te zien en dat blijkt ook weer uit de foto's in deze blog. De spiegelingen-foto mèt de twee damhertjes heeft mijn persoonlijke voorkeur, maar inderdaad, smaken zullen over deze foto's verschillen. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Tja Kees ik heb ook een zwak voor weerspiegelingen in water. Heerlijk om de rust te ervaren behalve als die rust genadeloos wordt afgestraft door het geknal van jagers.... Zouden ze moeten verbieden! De laatste foto met de weerspiegelingen van de damhertjes is mijn favoriet.
  Groetjes
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Kees, ja het blijft aanmodderen met dit virus en ik vrees dat het nog lang gaat duren voordat we echt het gevoel hebben dat er wat overwonnen is. Je foto's zijn weer prachtig en ook ik heb wat met weerspiegeling in het water. Gelukkig zie ik dan nog wel wat vogels maar dan moet je weten waar te zoeken. Want op sommige plekken is het inderdaad erg stil en vraag je je af waar zijn ze gebleven.
  Hou je haaks,
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ha Kees,
  prachtig, deze verstilde beelden. Je voelt bijna de rust die je beschrijft.
  De spiegelingen spreken mij erg aan, met als topper je laatste foto. Heel leuk, die twee herten vooral in de spiegeling goed te zien.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Kees
  in deze tijd is het wat rustig in de AWD met sombere luchten ik zit te wachten op sneeuw,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Kees,
  ik heb al een aantal moeten werken in die chaos dus ik ben blij dat ik dit weekend vrij heb. Er zijn werkelijk (personen) die totaal geen verstand hebben en er gewoon op los rellen en vernielen en geweld gebruiken. Alsof wij er met ons allen op zitten te wachten om zolang niets meer "echt" te kunnen. Maar gelukkig kunnen we nog wel de natuur in.

  Je laat een paar hele fraaie platen zien en vooral de weerspiegeling van de mooie bomen vind ik echt heel mooi! Maar knallen en verschrikt herten vind ik weer wat minder al weten we dat het wel gebeurd :-(
  Ik vind de een na laatste foto mooier dan die daaronder met de hertjes maar eigenlijk hebben alle platen een mooie uitstraling. Ik heb weer genoten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen